Kuchnia bułgarska

Każdy kraj posiada swoją tradycyjną kuchnię. Nie zawsze jednak może ona trafić w nasze gusta. Choć z pewnością w szerokiej ofercie znajdzie się coś odpowiedniego. Często także zdarza się, że niektóre potrawy i ich smaki są nawiązaniem do innej kultury.

Kuchnia bułgarska również należy do smacznej i bardzo urozmaiconej. Dzieje się tak w związku z ogromna różnorodność bułgarskich warzyw, innych o każdej porze roku. Przede wszystkim potrawy bułgarskie często bywają pikantne i ostre. Mieszkańcy przygotowując potrawy bardzo często wykorzystują czosnek, mleko, jogurt i bardzo ostre papryczki, zwanej luta czuszka. Papryka używana nawet jako przekąska przy piciu regionalnego trunku alkoholowego – rakiji. Do prawie każdej potrawy Bułgarzy wykorzystują pomidory w przeróżnej postaci.

Wśród podstawowych składników bułgarskiej kuchni odnaleźć można tzw. czorby, gjuwecze i musaki. Pierwsze z nich należą do tradycji kuchni starobułgarskiej i są to gęste, pikantne zupy, serwowane zarówno na zimno, jak i na gorąco. Gjuwecze to dania mięsne, które przyrządzane są z młodych i tłustych mięs. Jednakże w trakcie przygotowywania tej potrawy nie dodaje się już w ogóle żadnego tłuszczu. Ostatnie – musaki są jedną z najlepszych w smaku potraw i mogą zaspokoić nawet najwybredniejsze gusty kulinarne. Jest to rodzaj zapiekanki.

Mieszkańcy Bułgarii oczywiście mają swoje pewne nawyki i zwyczaje, i tak na śniadanie najczęściej zjadają słodką bułkę, którą popijają kwaśnym mlekiem. W porze obiadowej konsumują zazwyczaj przyrządzone na ostro małe kiełbaski zwane kebapczeta z sałatką warzywną i kanapką z białego chleba. Wieczorny posiłek natomiast jest najbogatszy – to tzw. danie z jednego garnka, którego głównym elementem jest mięso. Dodatkiem są różnego rodzaju jarzyny.


Bułgarzy mają także swoje charakterystyczne słodkie przysmaki. Desery to najczęściej ciasta – triguna, kadaif bądź bakława. Ta ostatnia propozycja to pokrojony w romby i mocno nasączone syropem ciasto z nadzieniem z orzechów. Inna jego forma to rewane. Z kolei lżejszym przysmakiem jest kozunak, czyli ciasto drożdżowe z rodzynkami i migdałami, może być posypane cukrem pudrem.

Warto spróbować tradycyjnej bułgarskiej kuchni spędzając wakacje w Słonecznym Brzegu czy Złotych Piaskach.